Punaista ja makeaa-blogista löysin tällaisen ranskanleivän ohjeen ja hetihän sitäki piti testata. Oli kyl hyvää. Tein neljä leipää joten viimeset kerkes kohota vähä liikaa ja niistä tuli sit tämmösiä lättänöitä ku täs kuvas.:) Mut ei makua haitannu.
Ranskanleipä
2,5 dl maitoa (tai vettä)
0,5 pss kuivahiivaa (tai 20g tuoretta)
1 rkl sokeria
1 tl suolaa (vajaa tl)
n 6 dl vehnäjauhoja
10 g voita
Lisää
kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri, rasva ja jauhot (joihin on
sekoitettu kuivahiiva). Vaivaa taikinaa n 10 min. Peitä kulho muovilla.
Kohota taikinaa n.1 tunti.
Kumoa
taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa sitä pari
minuuttia ja muotoile sitten n. 30 cm pitkäksi tangoksi. Nosta tanko
pellille. Kohota leipää leivinliinan alla n. 1 tunti. Voitele pinta
kylmällä vedellä tai keltuaisen ja veden sekoituksella ja viillä
terävällä veitsellä pintaan pitkä viilto. Kypsennä leipää n. 10 min. 275
asteessa uunin alaosassa.
Katkaise virta, nosta leivät uunin keskiosaan ja kypsennä jälkilämmössä vielä n. 15 min.
Tuon viimesen vaiheen minä kyl unohin mut ei leipä ainakaan raakaa ollu.:)
Jos leivonnaiset ovat kohonneet liikaa, paista ne hieman korkeammassa lämpötilassa kuin ohjeessa mainitaan. Liian vähän kohonneet voi paistaa hieman alhaisemmassa lämmössä.
VastaaPoista